Ziua IV – Luni 16 August

Prăznuirea Sfinților Martiri Brâncoveni

Incepem ziua ca de obicei în tabără cu ridicarea drapelui și o rugăciune pentru ziua ce abia începe. Astăzi sărim peste micul dejun, ne îmbarcăm în grabă către Sfânta Mănăstire Putna.
După Sfânta Liturghie au urmat momente emoționante, cuvântări ale invitaților de seamă, dar si ale studenților și tinerilor care au participat la Serbările organizate la Putna.
De această dată am lăsat costumul National de-o parte, îmbrăcându-ne în albastru, culoarea oficială a organizației noastre, pentru că după Sfânta Liturghie aveam să urcăm catargul pe dealul Crucii și să înălțăm acolo Sfântul Nostru Tricolor, cadoul nostru pentru Mânăstirea Putna si pentru toti participanții la acest moment istoric.
Așa am înțeles noi CONTINUITATEA UNUI IDEAL.
La umbra Crucii să fluture mereu, libere, cele trei culori.
Am urcat deci pe Dealul Crucii să montăm catargul și ca gest simbolic să înălțăm drapelul in timpul discursurilor Prea Fericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și ale Președintelui Academiei Române, dl. Ioan Aurel Pop, însuflețind, speram noi, toți tinerii participanți la Congresul Studențesc Aniversar de luni 16 August, ora 16.00
Si pentru noi să vedem Sfânta Mânăstirea Putna de acolo de sus și să fim in comuniune cu cei de jos a fost un sentiment greu de explicat in cuvinte. Totuși dincolo de Cuvinte si discursuri noi ne-am îndeplinit primul obiectiv:
Ridicarea unui Catarg cu Steag pe Dealul Crucii, in memoria tuturor ostașilor Romani, martirilor si luptătorilor români pentru libertate si demnitate, dupa cum stă scris pe plăcuța prinsă pe catarg.
Am împlinit astfel motto-ul organizației noastre, îndemn al Sfântului Ioan Gură de Aur:
Cuvintele sunt cărările faptelor“.
Am promis, am venit, am făcut ceea ce am promis cu ajutorul lui Dumnezeu și ajutorul unor oameni cu suflet românesc.
Ne-am bucurat și de vizita a doi luptători, străjeri ai Moldovei, din cadrul Poliției de Frontieră, fiind astfel cu atat mai mult un moment solemn pentru că, in semn de apreciere Președintele Asociației NEAMUNIT, Aureliu Surulescu a înmânat simbolic un drapel tricolor băieților care ne apară granițele, semnificând astfel predarea in grija lor și a lui Dumnezeu a Catargului si Drapelului ridicat de noi, in ziua Sfinților Martiri Brancoveni, pe Dealul Crucii ce străjuiește Ierusalimul Românesc.
Mulțumim din nou pentru Binecuvântare si pentru că ne-a oferit această ocazie istorică Părintelui Stareț Melchisedec, care ne-a purtat cu dragoste pe acest drum, dar mai presus ne-a întărit cu rugăciunile Sfinției Sale și cu dragostea Părintească cu care întâmpină orice pelerin.
În încheiere menționăm că am avut onoarea de a lua cuvântul în cadrul Congresului Studențesc, Președintele Asociației NEAMUNIT, Aureliu Surulescu, fiind invitat să transmită tinerilor mesajul organizației noastre în fața onoratei audiențe si a Părintelui Patriarh, invitație care ne-a onorat și ne obligă la a duce mai departe Crezul și idealul nostru, acela de Unire și Propășire a neamului românesc.
Mesajul Președintelui Asociației NEAMUNIT, a fost citit de un tânăr sucevean, membru al Asociației, premiat și in cadrul concursurilor organizate la Putna, Călin Șoș.
Președintele Asociației împreună cu toti membrii “NEAMUNIT” prezenți în Tabăra “FII AI ROMÂNIEI” fiind sus pe Dealul Crucii de unde începând de azi – 16 August – va flutura Drapelul Tricolor, semn al libertății și neatârnării poporului român.
După terminarea alocuțiunilor de la Putna ne întoarcem în tabără, plini de bucurie și nădejde.
Primul obiectiv al Taberei a fost îndeplinit.
Steagul României flutura deasupra Sfintei Mănăstiri Putna.
Ajunși in Tabără, în localitatea Voitinel, ne pregătim pentru slujba Sfeștaniei și Binecuvântarea pentru începerea oficială, de Luni, a Taberei Naționale „FII AI ROMÂNIEI” Suceava – August – 2021
Preotul Ionuț Ciobanu din localitate avea să ne fie un real sprijin pe tot parcursul taberei, nu doar duhovniceste vorbind, dar și din punct de vedere al prezentei sale fizice între noi, trimițând copiii la activități sau ajutându-ne fizic la cu brațele sale la realizarea obiectivelor noastre.
Pe scurt a devenit unul dintre noi.
La sfeștanie am participat cu toții, rugându-ne pentru buna întocmire a celor propuse, pentru pace intre noi, vreme bună și sănătatea tuturor celor prezenți si celor rămași acasă.
După slujba sfeștaniei și rugăciunile de binecuvântare ne-am bucurat de prezenta Domnului Mircea Platon cu care, preț de două ceasuri, am avut un dialog despre Întâlnirea de la Putna de acum 150 de ani , despre patriotismul si modul in care tinerii de atunci si-au înțeles misiunea si purtat idealul.
Ziua următoare, Marți 17 August, urmând a începe urcușul către următorul obiectiv:
Ridicarea unui Catarg cu steag pe Dealul ce străjuiește Sfânta Mănăstire Sucevița, deal unde aveam să aflăm a fost un cuib de mitraliere ce apărau Sucevița și unde se făceau procesiunile în vreme de restriște cu icoana Maicii Domnului.
Mulțumim Lui Dumnezeu pentru toate.
Sfântul Stefan cel Mare și Sfinții Martiri Brancoveni să ne ajute.
Luni, 16 August, Mânăstirea Putna
2022-10-12T16:18:33+03:00