Azi este Ziua Națională a Lecturii. „Ai carte, ai parte.” – așa zice o cunoscută zicală româneasca. Un moment potrivit pentru a trage un semnal de alarmă.
Autoeducația este cea mai importantă formă de educație, care ține toată viața. Iar aceasta se face în primul rând prin lectură.
Într-o țară ca a noastră, cu un analfabetism funcțional (și nu numai) îngrijorător (peste 42%), nu e de mirare că românii sunt pe ultimul loc în Europa la consumul de carte. Potrivit Eurostat, 93,5% dintre conaționali nu cumpără nici măcar o carte pe an, drept urmare avem cele mai puține librării pe cap de locuitor. Mulţi români spun că nu au timp să citească şi să intre în librării să cumpere cărţi. De aceea, printre rafturi întâlnim în general elevi sau părinţi, care cumpără volumele recomandate la şcoală. Potrivit Eurostat, doar 6,5 la sută dintre români cumpăra cel puţin o carte pe an. De aici, rezultă că în România, doar 1,3 milioane de persoane cumpără cărţi. Dintre acestea, majoritatea sunt femei. De altfel, 18 milioane şi jumătate dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an.
Consumul scăzut de carte din România se reflectă şi în numărul tot mai mic de librării. Şi la acest capitol, statisticile ne plasează tot pe ultimul loc din Europa. Avem doar 2 librării la o sută de mii de locuitori în vreme ce, în Germania, de exemplu, sunt de 5 ori mai multe. Una dintre cauzele principale este că mulți nu au moştenit din familie obiceiul de a citi de plăcere şi nici şcoala nu vrea și nu știe să ne stârnească prea mult interesul pentru lectură.
Factorii decisivi care contribuie la educarea unui om sunt: Familia, Sistemul de Învățământ, Biserica(pentru cei care o frecventează), Mass-media, Social-media și Autoeducația. În acest amestec de factori, cel pe care îl putem influența direct și care depinde doar de noi este Autoeducația, prin care putem să ne completăm lipsurile de cultură și educație, și putem să contracarăm influență preponderent negativă a mass-media și social-media din mintea și noastră.
Dar, pentru o autoeducație eficientă și pentru a dobândi o cultură solidă, este neapărat să citim. Nu postări pe internet, ci cărți. Și în primul rând cărți adevărate, tipărite, pe hârtie, nu în pdf. Dacă vreți să fiți greu de manipulat și de dirijat, citiți, citiți, citiți, și învățați-vă copiii de mici să iubească cărțile, să le prețuiască și să iubească lectură.
Cât despre noi, Asociația Neamunit, azi vom relansa un program mai vechi: Campania „Ai Carte, ai Parte”. Prin acest program desfășurat în toate regiunile țării, voluntarii noștri vor colecta sau cumpăra mii de volume de cărți (vechi sau noi) pe care le vor sorta pe categorii, și le vor dona unor biblioteci școlare sau sătești, acolo unde este mai mare nevoie de ele. Sociologii sunt de părere că majoritatea românilor nu îşi permit să dea bani pe cărţi chiar dacă şi-ar dori. Așa că noi încercăm să venim în ajutorul celor care își doresc să citească, fie ei adulți sau copii, în special cei din mediul rural și orașele mici, dar nu numai.
De aceea, va rugăm: ajutați-ne că să putem să ajutăm. Pentru moment, modalitățile prin care vă puteți implica în proiect sunt:
- Cei care aveți cărți care nu vă mai trebuie și doriți să le donați pentru bibliotecile de la sate sau orașe mici, vă rugăm să ne scrieți un email pe adresa [email protected] , având la subiect titlul „cărți pentru campania Ai Carte ai Parte„, și să ne precizați locația, aproximativ câte volume aveți de donat, și cam pentru ce categorie de vârstă sunt potrivite.
- Completați Formularul de redirecționare a 3,5 % din impozitul pe venit pe anul 2021 care se găsește pe site-ul nostru www.neamunit.ro/formular-35/ și depuneți-l la administrația financiară de care aparțineți.
- Puteți să faceți o donație, oricât de mică (o carte la mâna a doua se găsește și la 5 ron) în contul care se găsește pe site-ul nostru www.neamunit.ro/doneaza/ cu specificația „Pentru Campania Ai Carte, Ai Parte„.
Vă mulțumim! Educația este baza unei Națiuni. De aici trebuie să plecăm cu Reconstrucția fibrei naționale. Împreună, pentru Deșteptarea României.